Välkommen till ....

Jämtlands Nyby

Entusiastbilsträff i Nyby En folkrörelse, ja så kan man beskriva intresset för att delta i de makalöst populära "fikautflykter" som varje onsdag under sommaren arrangeras av Jämtlands Veteranbilklubb, JVBK. Samling sker alltid i hamnen i Östersund och sen bär det iväg några mil mot en bygdegård, eller annat lockande resmål där det måste vara servering. För fikat, det är just det som är grejen.

En fin onsdagskväll i slutet av juni hade Byggnadsföreningen i Jämtlands Nyby inbjudit till ett besök i byn. Byggnadsföreningen hade verkligen "bullat upp" men ändå överträffade "anstormningen" alla förväntningar! Efter någon timme var nämligen parkeringen utanför Föreningshuset i Nyby fylld med snudd på sjuttio entusiastfordon. - Vad mycket bilar! Så här många vet jag inte att vi någonsin varit på en fikakväll tidigare, framhöll en av deltagarna imponerat. Fordonen, som representerade allt från 1930-talets A-Ford till det sena 1990-talets sportbilar gjorde att "mingelfaktorn" blev hög.

Alldeles speciell uppmärksamhet tilldrog sig en Chevrolet 1939 Sport Coupe. När ägaren, Lennart Nilsson, från Östersund, "lät täckelset falla" hördes ett sus från de som trängdes runt bilen. - Verkligen läckert, blev kommentarerna om Chevans utsökt motivlackerade front. Att bilen i en omröstning bland de uppskattningsvis 170 "fika-kvällsdeltagarna", utsågs till kvällens mest uppskattade fordon var helt på sin plats då Lennart lagt ner varenda ledig stund under sex år på att renovera bilen! Väckte nyfikenhet gjorde även en udda trehjulig motorcykelliknande skapelse, som av ägaren Oskar Arhusiander från Häggenås, beskrevs som Sveriges äldsta invalidfordon. Av intresset att döma uppskattades också en Dodge Custom från 1947. Den helt orenoverade, men ändå körbara bilen drog många blickar till sig. - Påminner om droskbilarna som gick här på bygden förut, kommenterade en av de äldre besökarna och lade handen på bilens bulliga motorhuv.

Bullar, men av ett helt annat slag ordnades av Gunnar Johansson. Han svarade för kvällens uppskattade överraskning genom att steka kolbullar. En anrik maträtt som många hört talas om men få provsmakat. Ett annat oväntat inslag var kvällens lotteri som sköttes av ortens yngre förmågor. Prisbordet fyllde större delen av föreningshusets scengolv! Och på tal om, alldeles särskilt ska framhållas att det var byns ungdomar som med den äran skötte mycket av förberedelsearbetena och hela serveringen samt omröstningen under kvällen. Dessutom tog de emot fordonen på finbilsparkeringen där de även delade ut röstsedlar och de speciella blad som varje fordonsägare fick fylla i och fästa på sina fordon för att presentera dem för besökarna. Att arrangemanget var mycket uppskattat gick inte ta miste på då flera av besökarna redan under kvällen ansåg att Byggnadsföreningen absolut måste arrangera en önskerepris.

 

Text och foto Per Ericsson