Välkommen till ....

Jämtlands Nyby

 

 

Entusiastbilträff i Jämtlands Nyby

133 fina gamla bilar gjorde att det blev "all time high" när Jämtlands Veteranbilklubb besökte Nybygården i Jämtlands Nyby. Aldrig tidigare har så många blanka entusiastfordon deltagit i klubbens fikaträffar. Det är den omtalat fina vägen och arrangemangen på plats som lockar.

Text och bild Per Ericsson

Klart är att veteranbilsfolk gärna åker till Jämtlands Nyby, 4 mil nordöst om Östersund.
För det hör sannerligen inte till vanligheterna att man en kväll spontant skrapar ihop drygt 130 veteranbilar, några sevärda gamla husvagnar, samt ett antal motorcyklar och åker iväg ut på landet!
Orsaken är att byns föreningshus, Nybygården, är ett av sommarens mest populära besöksmål när Jämtlands Veteranbilklubb genomför sina så kallade onsdagsfärder. I den varma kvällen fylldes parkeringen vid Nybygården snabbt av både fordon, folk och inte minst bilentusiaster som kollade in varandras vedermödor.

För det är precis vad det handlar om. Många fordonsägare som tillbringat ett oräkneligt antal vintertimmar i garaget passar på att visa upp de blänkande resultaten vid besöket i Nyby.
Just i år var inslaget av 'jänkejärn' påfallande. Troligen har aldrig så mycket krom och så många fenor och dollargrin synts på samma gång i de här bygderna. Förutom 'bilmingel' varvades kvällen med lotterier, mat, fika och "peoples choise" bland de utställda fordonen. Vinnaren belönades med Nybygårdens åtråvärda pris.

Men för den mest spektakulära underhållningen stod en livs levande eldslukare. Ägarna till de närmaste veteranbilarna behövde dock aldrig ängslas. Eldkvastarna riktades skickligt bort från ömtåliga lackeringar. Kvällens längsta och mest publikknipande uppstart hade utan tvekan den Volvo 242 som drevs med gengas. Att få fyr i grytan och gas till motorn var inte gjort i en handvändning. Noteras bör att bakom hela arrangemanget står huvudsakligen byns ungdomar.
Ett faktum som åtskilliga besökare till sin positiva överraskning kunde konstatera!