Veteranbilsträffen 2011

Nercabbat i Jämtlands Nyby

Åker i öppen bil gör man inte allt för ofta i Jämtland. Men sommarens kanske varmaste kväll, när Jämtlands Veteranbilklubb hade fikaträff i Jämtlands Nyby, var det ingen tvekan. Det var nedcabbat som gällde.

Att Jämtlands Nyby, 40 kilometer nordöst om Östersund, tillhör sommarens mest populära utflyktmål för fordonsentusiaster råder det ingen tvekan om. För femte året i rad blev det folkfest. När snudd på 90 ekipage spontant drar iväg ut på landet är det klart att arrangemangen på plats och den omtalat körglada vägen verkligen lockar veteranfordonsfolk.

Kvällens snackis i den 24-gradiga värmen blev vädret. För högsommarvärme uppskattas inte riktigt av alla gamla bilar. Och knepen hur man skall fixa kylningsproblem och annat blev snart lika många som antalet besökare vid caféet.

Parkeringen fylldes snabbt av både fordon, folk och inte minst bilentusiaster som kollade in varandras vedermödor. För det är precis vad handlar om. Många fordonsägare som tillbringat ett oräkneligt antal vintertimmar i garaget passar på att visa upp de blänkande resultaten vid besöket i Nyby. Förutom ”bilmingel” varvades kvällen med lotterier, mat, fika samt omröstningen ”peoples choise” bland de utställda fordonen. Just i år var inslaget av svenska bilar och engelska vagnar påfallande. Och det var just en av den sistnämnda sorten, en pampig Daimler DB 18 Special Sports från 1950, som drog hem ett av priserna bland de utställda bilarna. Många speciella detaljer och inte minst ett lönnfack för kristaller gör att bilen har en spännande historia. Och naturligtvis åkte Bengt-Olov Lybäck från Lit öppet med sin linjesköna Daimler i den varma kvällen.

Text och bild:  Per Ericsson

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.