NM i Orientering 2005

För åtskilliga aktiva idrottsutövare är namnet Jämtlands Nyby välkänt. Orten har under mer än 30 år varit platsen för ett flertal välarrangerade tävlingar i orientering. Terrängen bjuder på omvittnat goda förhållanden med varierande svårigheter och passar såväl nybörjare som riktiga ”rävar”.

Ortens egen karta, Nybykartan, torde utan tvekan tillhöra det bästa kartmaterialet som en orienterade kan önska sig. Kartan reviderades 2005 av Torgny Pettersson samt Lars-Joel Jonsson m.fl. inför ”NM i Nyby 2005” samt det därpå följande militära ”Garnisonsmästerskapet i orientering”.

Under NM 2005 deltog cirka 600 tävlande. Såväl start som mål samt tävlingscentral med sekretariat, omklädning, duschar, servering och café, ”barnpassning” samt sjukvård och presscenter var samlat förlagda till byns nordvästra del. Goda parkeringsmöjligheter för såväl personbilar som bussar fanns i anslutning till den allmänna vägen varifrån en enskild väg ledde till det bilfria tävlingsområdet. För dem som så önskade fanns boende och hygienutrymmen att tillgå i Nybygården, som är byns föreningshus. I anslutning fanns även uppställningsmöjligheter för husvagnar samt tillgång till eluttag och toalett.

Under senaste tävlingen föddes tanken på att arrangera en skidorientering. Och varför inte? Trakten ansågs vara väl lämpad och är tämligen rik på skogsbilvägar, basvägar, stigar och andra leder som lätt kan göras användbara inför en sådan tävling. Dessutom finns här den kanske viktigaste förutsättningen för över huvud taget kunna genomföra en orienteringstävling – tillmötesgående markägare.

Välkommen hälsar vi som bor i Nyby.

Text: Per Ericsson

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.