Kvällsfika med mäktigaste motormullret

Det var ett par år sen sist. I fjol var det Covid-19 som satte käppar i motorcykelhjulen, men i år blev det av igen för motorcykelåkarnas uppskattade kvällsfikasväng till Nybygården.

Mullret hördes i gott och väl en minut. Men det var inte åska. Näe, när runt 25 kromtyngda motorcyklar i det större formatet, de flesta Harley-Davidson med fetaste Milwaukee Eight eller V-Twinmotorer, pressar genom de inspirerande motlutskurvorna till Jämtlands Nyby blir sången ur de raka avgaspiporna mäktig.

För det var just dit de skulle häromkvällen när motorcykelklubben Band of Brothers MC i Jämtland arrangerade ytterligare en av sommarens fikacruisingar. Den här gången var målet Nybygården, fyra mil utanför Östersund, där de lokala kvällsfikafixarna Britt Höglund och Jan Bolin stod för arrangemanget.

-Fina sommarkvällar som den här då är det en absolut njutning att köra motorcykel, säger Åsa Olofsson, som precis parkerat sin glänsande landsvägskryssare, en svart Harley-Davidson av modellen Softail Slim som hon nyligen köpt.

– Jag har åkt motorcykel i sju år. Tidigare körde jag en Harley-Davidson Fat Boy. Men jag trivs bättre med den här. Att åka motorcykel ger överhuvudtaget en frihetskänsla som du aldrig kan få när du kör bil. Dessutom är det roligt. Och så träffar man många trevliga människor, säger Åsa med ett skratt innan hon tillsammans med dom andra hojjåkarna hugger in på kaffefikat som serverades utomhus i den varma kvällen.

Fast även för många med mindre motorcykel i generna, men som ändå tagit chansen att komma till fikacruisingen, var det en upplevelse att se alla blänkande motorcyklar och känna doften av varma motorer. Och alldeles särskilt då hojjarna räknades in under kategorin mäktiga landsvägsslukare med påfallande hög USA-faktor.

Text och foto: Per Ericsson

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.