Svenska cupen i skidorientering 2009

När Jämtland-Härjedalens SkidO i samarbete med Ski-O Tour inbjöd till deltävlingar i Svenska SkidO Cupen blev det på jungfrulig mark.

Helgen 3-4 januari 2009 tävlade den svenska skidorienteringseliten i ny terräng. Platsen var Jämtlands Nyby, 4 mil nordväst om Östersund. Lördagstävlingen utgjorde också VM- respektive JVM-test inför stundande mästerskap. Tävlingsområdet har aldrig tidigare använts för större drabbningar i skidorientering. Visserligen har det genomförts ett antal andra skid-o arrangemang i terrängen under tidigare år, men för de allra flesta blev det ett helt nytt område.

På lördagen stod sprint på programmet med segrartider på knappa 15 minuter. Det blev överraskande segrar i både herr- och damklassen genom schweizaren Christian Spoerry respektive hemmaåkaren Marie Ohlsson. Efter en strålande dag med solsken och tolv minusgrader, var det två mycket glada segrare som fick kliva högst upp på prispallen. För schweizaren Christian Spoerry, tävlande för IFK Moras OK, blev det den första segern någonsin vid en tävling på högsta nivå i Sverige. Christian som bara har ett par år i seniorklassen bakom sig och tillhör det schweiziska landslaget har bevisligen nu skaffat sig tillräcklig rutin i nordiska förhållanden. Christian har också skaffat sig erfarenhet från skidorienteringsgymnasiet i Mora, där han tillbringat några år med professionell träning. Hans segermarginal till tvåorna Peter Arnesson, Hallby, och norrmannen Lars Hol Moholdt blev dock endast fem sekunder.

Marie Ohlsson, f. d. Lundh, från Fältjägarna gjorde en efterlängtad come back idag. Marie har varit borta från hetluften ett par år, men visade idag att hon är på gång igen. Rutinen från sina många år i landslaget visade sig räcka till seger mot de yngre tjejerna. Två bland damerna blev Alfta-tjejen Josefine Engström distanserad med sju sekunder av Marie. Trea blev norska landslagsåkaren Marte Renaas ytterligare två sekunder efter. Trots den korta banlängden var dagens banor ändå utslagsgivande. Banläggaren Torgny Pettersson hade lyckats få till kluriga banor där flera namnkunniga åkare blev på efterkälken bara med några få misstag.

Vid söndagens stafett som genomfördes i 14-gradig kyla blev det överlägsna segrar i både dam- och herrklassen. Landslagsåkarna från småländska Hallby bland herrarna och de rutinerade damerna från Fältjägarna i Östersund vann med dryga tre minuter vardera. Den stränga kylan i Östersund och andra omgivande orter gjorde att många blev osäkra om det skulle kunna bli tävling överhuvudtaget. Men till de flestas förvåning fanns inte samma bitande kyla i Jämtlands Nyby och tävlingsdagen kunde köras som planerat. Dock avstod flera från start, alldeles särskilt gällde det den öppna publiktävlingen.

Laget från Hallby med förstasträcksåkaren Johan Granath och slutmannen Peter Arnesson ledde från första växel till mål. Tidsavståndet till tvåan, det norska laget från Wing OK, drygades ut ju längre stafetten förlöpte och blev till slut hela 3.35. Den tredje platsen gick till kombinationslaget från Domnarvet och Alfta, genom landslagsåkarna Tobias Åslund och Joel Sjölander.

På damsidan visade det sig ännu en gång att rutin betyder oerhört mycket i skidorientering. Tjejerna från Fältjägarna, båda med meriter från internationella mästerskap i de blågula färgerna, Marie Ohlsson och Stina Grenholm, åkte ifrån de yngre tjejerna rejält. Segermarginalen till tjejerna från Kovland blev till slut dryga tre minuter. På en tredjeplats slutade Alfta-ÖSA OK ytterligare två och en halv minut efter.

I övrigt kan noteras att arrangörerna åstadkommit en publikvänlig skidstadion. Det har dragits upp miltals av preparerade tävlingsspår i skogarna. Parkeringar har skottats. Bygden är engagerad. Byns ungdomar sköter serveringen på Föreningshuset. Speakern är på högvarv. Snön är perfekt. Vädret toppen. Vi har gott om besökare och inte minst är inslaget av entusiastiska ungdomar bland de tävlande stort!

Sist men inte minst fick alla som åkte bil till Nyby under söndagen en väderupplevelse som förmodligen blev ett minne för livet. För det var nämligen så att efter vägen, bara cirka 6 km. från byn, var morgontemperaturen ruggiga -33 grader. Men när man klev ur de totalt nedisade bilarna väntade en smärre chock. För till mångas oerhörda förvåning visade det sig att i Nyby var det mindre än hälften så kallt, bara -14 grader! Och det här, tillsammans med ett mycket snösäkert läge, gör att Jämtlands Nyby kan erbjuda sällsynt goda tävlingsförhållanden. Något som många tävlande spontant gav uttryck för.

Välkommen tillbaka
önskar
Byggnadsföreningen Nybygården

Text och bild: Per Ericsson

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.