Valborg 2003

Hur gör man för att få snö att brinna? Åk till Jämtlands Nyby. Där vet dom. För trots att 15 centimeter sur nysnö täckte majbrasan var det inga problem.

Lagom till klockan 21 hade den ”brasansvarige” uppenbarligen trollat med knäna, för det som tidigare på dagen mest liknat en igloo, brann då högt mot vårhimlen som för all del var något disig.

Ja molnen gick faktiskt så lågt att de största raketerna mer hördes än syntes i skymningen. Men vadå. Diset var inte värre än att besökarna kunde lokalisera ”Busskurens korvstånd”, en traditionstyngd inrättning som exklusivt öppnar en kväll varje år, Valborgsmässoafton. Ur den aldrig sinande korvlådan langas korv som om de köande kunderna inte minns att de bara en stund tidigare smort kråset på Nybygårdens servering.

Trots tappra försök var det ingen av det stora antalet besökare som lyckades slutföra en endaste sång som hälsning till våren. Inte ens Nyby blandade manskör med förstärkning från Storhögen. Fast även om sången var skral var stämningen dess då trevligare. Och det är huvudsaken när man träffas en kväll som denna.

Text: Per Ericsson

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.